Uutiset

Elämä ei ole pelkkää jaloilla tanssimista

Torniossa, Tätien tanssikoulussa on ollut mahdollista harrastaa pyörätuolitanssia jo neljä vuotta. Pyörätuolitanssiryhmä sai alkunsa Tanssii Tätien Kanssa ry:lle myönnetyn RAY:n tuen avulla. Tuki auttoi alkuun, mutta paikallisten ohjaajien sitoutumisen ja kouluttautumisen myötä saimme lajin myös pysymään Torniossa.

Ohjaajien sitoutuneisuuden lisäksi osallistujien innostus, sekä pystytanssijoiden mukaan tuleminen ovat olleet avainasemassa pyörätuolitanssien jatkumisessa. Vaikka ryhmä on pysynyt tiiviinä, niin uusi harrastaja otetaan aina sydämellisesti vastaan.

Moni pyörätuolia käyttävä varmasti ajattelee, ettei hänestä ole tanssijaksi. Näiden vuosien aikana on kuitenkin käynyt selväksi, että jopa neliraajahalvaantunut pystyy nauttimaan tanssista.

Avoimin mielin ryhmän mukaan lähtemisen kautta alkanut harrastus on ollut yllättävän voimaannuttava kokemus. Itselle mieluisan musiikin kuuntelu on tutkitustikin terveyttä edistävää ja kun siihen lisätään liike, on vaikutus moninkertainen. Näin ollen pyörätuolitanssijoiden näkökulmasta tanssitunnit ovat olleet kokonaisvaltaisesti heidän hyvinvointia edistävää toimintaa.

Yhden harjoituksiin osallistujan pyörätuolitanssijan mielestä ”kolmen tunnin tanssisessio vastaa viikon kuntoutusta laitoksessa.”

Kaarina Jänkälä, pyörätuolitanssin ohjaukseen erikoistunut seuratanssinohjaaja on ”jäänyt koukkuun” pyörätuolitanssiin. Jänkälän ajatuksena on, että kaikki tanssilajit onnistuvat pyörätuolin kanssa.

Pyörätuolissa tanssiva pystyy ilmaisemaan itseään tanssillisin keinoin joskus jopa vahvemmin kuin pystytanssija. Tämä näkyy esiintyessä.

Pyörätuolitanssijat oppivat piilottamaan rajoitteensa niin, että katsoja keskittyy vammojen sijaan esityksen liikkeiden ja rytmikkyyden havainnointiin.

Tämän mahdollistaa näiden vuosien aikana Jänkälän ohjauksessa tapahtunut harjoittelu, joka on lisännyt tanssijoiden ylävartalon käyttöä ja parantanut pyörätuolin hallintaa.
Taidon lisääntyminen on luonnollisesti auttanut pyörätuolitanssijoita myös heidän arjessa.
Tanssii Tätien Kanssa ry haluaa hyvän ohjauksen ja hyvien puitteiden lisäksi tarjota koulussaan joukon vapaaehtoisia pystytanssijoita. Etsimme ja toivomme löytävämme lisää pystytanssijoita, jotta mahdollisimman moni pyörätuolia käyttävä saisi onnistuneita tanssikokemuksia.

Osa ryhmässä käyvistä pyörätuolitanssijoista on nuoria. Olisi varmasti heistäkin mukavaa tanssia nuorten kanssa, eikä vain Tätien. Koulussa ohjataan lajin saloihin, eikä se paljon poikkea ns. ”normaalista” paritanssista.

Pyörätuolitanssissa on mahdollista myös kilpailla kolmessa eri muodossa: singlessä, duossa ja combissa. Single tarkoittaa yksintanssia, duossa molemmat tanssijat ovat pyörätuolin käyttäjiä ja combissa toisen tanssijan tulee olla pystytanssija.
Tätien tanssikoulussa on toistaiseksi tanssittu etupäässä combitanssia. Simolainen Jenni Anttila on aloittanut duo -tanssin iiläisen parin kanssa.

Keväällä 2015 Suomi Open -kisojen tulokkaiden sarjaan silloisen parinsa kanssa osallistuminen antoi Anttilalle intoa harjoitteluun. Nyt tavoitteena on SM-kilpailut.
Vuoden 2016 vappuna Lohjalla järjestettävät kisat ovat siitäkin syystä mielenkiintoiset, että samalla parketilla, SM-kisojen lisäksi Lohjalla järjestetään myös lajin ensimmäiset kansainvälisesti avoimet kisat Suomessa. Myös combiparit Jouko Patokoski ja Sinikka Myllyoja sekä Mirva Jänesaro ja Raija Pesonen ovat lähdössä Lohjan kisoihin.

Riitta Kivimäki

0