Maarit Juusola
Maarit Juusola

Vuoden sähikäinen 2018-2019

Maarit Juusola

On tullut viimeinkin aika palkita Maarit Juusola Sähikäisellä. Palkinnon hän olisi ansainnut jo paljon aiemmin mutta oikeastaan nyt on paras hetki. Tämän luonnehdinnan laatiminen sai minut pitkiin mietteisiin. On tapahtunut niin paljon niinä seitsemänä vuonna, jotka hän on ollut Tätien toiminnassa.

Maarit puhutteli minua v.2012 aurinkoisena kevätpäivänä ja tiedustelit mitä toimintaa hänelle Tätien juuri saama RAY:n projektiraha voisi tarjota. Hän oli juuri jäänyt Outokummusta pois. Järjestelin ensimmäisen senioritanssikurssin tänne Tornioon ja siitä se toiminta meillä taisi alkaa. Maarit alkoi heti hakeutua Senioritanssiliiton kursseille eri puolille Suomea ja perusti Tätien tanssikouluun senioritanssiryhmän. Hän pätevöityi myös Tornion Kansalaisopiston kursseilla.

Maarit oli innostunut, päättäväinen ja sitoutunut. Häntä pyydettiin takaisin Outokumpuun mutta hän sopi pomonsa kanssa, että pitää kerran viikossa senioritanssia iltapäivisin ja korvaa tunnit työnantajalle. Me opeteltiin senioritanssia ja otettiin siihen mukaan maahanmuuttaja miehiä. Maahanmuuttaja naisille sopi paremmin itämainen tanssi. Lähdimme alusta lähtien esiintymään, kuinkas muuten. Hän järjesti meille myös tänne senioritanssi- ja istumatanssi koulutusta. Hän harrasti kansalaisopistossa viittomakieltäkin ja me Senjoorat opettelimme joululaulun viittomakielellä ja lauloimme Kuulo Ry:n joulujuhlassa.

Yhdistyksessä hän on toiminut muutaman vuoden sihteerinä.

Maarit on toiminut ahkerasti ja järjestänyt itselleen mielekkään harrastuksen. Siinä hän voi toteuttaa itseään ja lahjojaan. Tätien tanssikoulu suo sille hyvät puitteet, kuin myös suomalainen kulttuuriseura Haaparannalla. Siellä ryhmän nimi on Rajakatrilli. Olemme pitäneet itsestään selvänä, että marssimme tunneille ilmaiseksi ja hän on maksanut harjoituksista salin vuokran kuten muutkin, vaikka on nähnyt ison vaivan opetellessaan tanssit. Opettaja ei marssi koskaan saliin treenaamatta. Teemme tähän muutoksen vuokran ja ulkopuolisten koulutusten ja materiaalin hankintojen suhteen. Nyt vasta tajuan, että emme ole antaneet hänelle edes joululahjaa. Tällainen on ja näin toimii pyyteetön Tanssiva Täti. Yleensä kaikki miettivät, miten hyötyisivät milloin mistäkin. Maarit miettii, mitä voi yhdistykselle, meille ja samalla itselleen antaa.

Maarit on aina ollut henkisten arvojen etsijä ja henkisen tien kulkija ja itsensä kehittäjä. Eikä vain henkisen. Ihmisen fysiikkaan hän on myös perehtynyt opiskelemalla kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Maaritista olisi tullut hyvä psykoterapeutti ja voisi tulla vieläkin. Perustan huomioni sille tosiasialle, että hän on selvittänyt oman psyykkisen rakenteensa kehittymisen ja ”on kartalla itsensä kanssa”. Ihmisten välisissä kiperissä tilanteissa Maarit osaa tehdä asioita eteenpäin vieviä kysymyksiä ja selvittää tilanteita. Hän harjoittaa joka päivä kaiken ikävän pois päästämistä, valon ja rakkauden etsimistä ja luo rakkaudellista ilmapiiriä ympärilleen. Maarit on kultainen, ihana ja toiset huomioon ottava ihminen.

Olimme järkyttyneitä Maaritin tuntien, kun hän pari vuotta sitten sairastui vakavasti. Hän ei ollut kovin pitkiä aikoja sairauslomalla senioritanssista. Elämä oli ehkä hetken hiuskarvan varassa, mutta tanssi ei ollut ”hiuskarvan varassa” kun hän melko pulipäänä palasi estradille. Yhdistimme Tätien tanssikoulun senioritanssiryhmän Haaparannan Rajakatrilliin ja siellä olemme iloinneet joka tiistai. Nyt hän on aivan entisensä, kaunis ja valoisa Maarit.

Vuoden sähikäinen 2017-2018

Kuva otettu Vojakkalan nuorisoseuran perinteisissä kevät tansseissa

Sinikka Myllyoja

Kohtasimme ensimmäisen kerran elokuussa 2012. Sinikka tuli päivää myöhemmin meidän ensimmäiselle pyörätuolitanssi leirille kuin toiset. Hän esittäytyi ja otti heti reippaasti paikkansa ryhmässä. Huomasin, että hän oli tärkeä ihminen ja että hän tunsi kaikki mukana olevat kurssilaiset ja heidän rajoitteensa. Tutustuessamme tarkemmin hän kertoi, että hänelläkään ei ollut ollut helppo tie, vaan hän oli tutustunut kanssatanssijoihin sekä omien kokemustensa, että järjestötyön kautta.

Sinikkaa luonnehtivat hyvin sanat vastuunkantaja, kaikista huolta pitävä ja kaikkia kunnioittava ihminen. Jokainen uusi tanssiharrastaja tulija kokee olevansa tervetullut Tätien kouluun. Usein tuntuu, että Sinikka puolustaa pyörätuoli porukkaa kuin leijona emo poikasiaan. Kyllä voivat pyörätuolilaiset olla levollisella mielellä kun Sinikka on Tätien hallituksessa. Hän siellä jo sanelee, mitä meidän pitää tehdä vuoden päästä heidän suhteensa. (!)
Sinikka on muutenkin kaikin puolin sosiaalinen ja välillä ihmettelen miten hän kaiken ehtii.

Tärkeintä kaikesta; Sinikalla on tanssin palo ja se on vienyt hänet pitkälle parinsa Jouko Patokosken kanssa. On ollut ilo seurata hänen menestystään valtakunnallisissa ja kansainvälisissä kisoissa. SÄHIKÄISEN tittelin ansaitsemiseksi Sinikassa on draivia, pitkäjänteisyyttä ja iloisuutta. On hän vielä saanut kauniin ulkomuodonkin ja pitkät kintut, joista on todella hyötyä pyörätuolitanssissa.

Vuoden sähikäinen 2007-2017

Riitta Kivimäki

Riitta Kivimäki

SÄHIKÄINEN taisi tulla allekirjoittaneelle Tätien toiminnan kymmenvuotisjuhlassa koko toiminnan ajalta 2007 – 2017, koska Taimi Arvola puheessaan nosti esiin vanhojakin asioita.

Minulla on ollut ilo toimia Tanssii Tätien Kanssa ry:ssä kaikki nämä vuodet. Olen kokenut roolini palvelutehtäväksi, joka on mahdollistanut ihmisten osallistumisen. Olen pyrkinyt tiedottamaan asiat aktiivisesti jokaiselle, ollut mukana ryhmätansseissa ja innostanut erilaisiin toimintoihin. Meillä on ollut jokaisessa ryhmässä oma erityinen fiilis ja hauskanpito ja minulla on ollut mahdollisuus kokea kaikki nämä puheenjohtajan roolissani. Olemme saaneet kokemuksia ja elämyksiä monista monista esiintymisistä, matkoista, leireistä, kisoista ja ennen kaikkea tanssimisesta.

Olemme haastaneet itsemme monta kertaa rakentamalla puitteet Helmi & Heikki-kisoille ja käyttäneet paljon aikaa upean kulttuuritapahtuman järjestämiseksi torniolaisille. Kiireiset virka- ja liikemiehet sekä kaupungin päättäjät ovat antaneet aikaansa ja osallistuneet kanssamme näihin spektaakkeleihin. Siitä kiitos heille.

Kiitän vielä kaikesta siitä ”hiljaisesta työstä”, jota olemme Senjooritten kanssa tehneet laitoksissa monet vuodet. Silmämme ovat ”avautuneet” monessa asiassa, eivätkä omat vaivamme isoilta tunnu.

Haluan vielä erityisesti korostaa, että mottomme on ollut, että antaessaan saa, vaikka sitä ei ole ääneen kuulutettu.

Kiitos vielä kaikille ja omasta puolestani sanon, että olen terveempi ihminen kuin aloittaessani tanssin 10 vuotta sitten. Olen onnellinen, että uskalsin aloittaa ensimmäisen kisamme v. 2007, enkä tyytynyt katsomaan tanssia televisiosta.

3.4.2017 Riitta Kivimäki

Vuoden sähikäinen syksy 2015 - kevät 2016

Raija Pesonen

Raija Pesonen

Kilpatanssiseura Aidan lahjoittaman kiertopalkinnon “SÄHIKÄISEN” sai ahkerasta tanssinharrastuksesta Raija Pesonen. Tämän kertainen Sähikäisen saaja on kuin viini, joka vanhetessaan paranee. Hän on ollut mukana alusta lähtien eli maaliskuusta 2007, jolloin hän oli Tätien ensimmäisessä kilpailussa meikkaajana ja pääsi jopa siitä lehtijuttuun. Can can tanssin myötä hänen uransa urkeni ja hän on ollut upea tanssija, aina varma tapaus joka kilpailuun ja joka ryhmätanssiin. Notkeutta riittää vieläkin spagaattiin ja muihin koukeroihin ja jalka nousee kevyesti.

Raijan hyväntahtoisuus on ollut yksi arpajaisten selkäranka Tätien toiminnassa. Hän on lahjoittanut aina ylellisiä lahjoja ja meikannut meidät jokaiseen tapahtumaan.

Tätien onni oli Raijan eläkkeelle jäänti. Hänellä oli enemmän aikaa paneutua vapaaehtoiseen toimintaan. Niinpä hän on pätevöitynyt lavisohjaajaksi ja tanssittanut koko kauden torstairyhmäänsä. Lisäksi hän on paneutunut pystytanssijana pyörätuolitanssiin tehden leiri- ja kilpailumatkoja ja kaikki omin kustannuksin.

Raijaa voi luonnehtia sanalla pystyvä ja toimeen tarttuva Täti isolla Teellä.

Vuoden sähikäinen syksy 2014 - kevät 2015

Ulla Viiri

Ulla Viiri

PUHE ULLALLE 26.4.2015

Oli helppo valita vuoden 2015 SÄHIKÄINEN. Häntä voisi kutsua kahdeksan vuoden Sähikäiseksi. Häntä voi kuvailla vain positiivisin termein.

TTK:n kannalta:
Hän on eniten käyttänyt yhdistyksen harrasteryhmiä.
Hän on tasavertaisen tärkeä ihminen vetäjän kanssa yhdistyksessä ja tekemässään osuudessa ammattilainen isolla Aalla. Ilman hänen panostaan emme olisi tässä.
Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä oman työnsä ohella määrättömiä tunteja. Jos se rahaksi muutettaisiin, niin olisi iso lasku.
Hän on lahjoittanut yhdistykselle muutenkin avokätisesti.
Hänen persoonansa on hyvä mainos yhdistykselle.
Hän rakastaa tanssia ja tosiaankin harrastaa sitä.
Ryhmätansseissa hän erottuu antaumuksellaan

Henkilönä:
Energinen kaikessa! Työmaalla hänen autonsa on auringonnousun aikaan ja usein viikonloppuisin.
Hän on voimaannuttava, kuunteleva, ei koskaan valita omia huolia, hän on ikuinen ilopilleri, joka saa kaikki hyvälle tuulelle. Hän on valloittava persoona, sosiaalinen ja naisellinen. Hänen kanssaan ja hänen jutuilleen saa nauraa sydämensä pohjasta. Hän todella osaa nauraa omille sattumuksilleen ja höpsötyksilleen.
Hän on ehdottoman luotettava
Hän on hyvin herkkä ja tunteellinen ja tippa tulee linssiin helposti.
Hän hoitaa ihmissuhteensa ja antaa aikaa niillekin. Hän osaa panna asiat tärkeysjärjestykseen! Tanssiminen on tärkeämpää kuin komeron siivous. Avioliiton hän on hoitanut ja pitää Tommin tyytyväisenä niin että hän tekee kotityöt ja asettaa ikkunanpesunkin omien harrastustensa edelle. (!)
Hänen monivuotinen hallituksessa mukanaolo päättyy, mutta hän hoitaa raha-asiat edelleen ja on mukana ideoimassa kaikkea silloin kun tarvitaan.

Vuoden sähikäiset syksy 2013 - kevät 2014

Elvi Hyttinen ja Auli Mäkimaa

ELVI HYTTINEN

Harrasteryhmät: painonhallinta, senioritanssi, omaishoidettavien hoivaparkki, Senjoorat – ryhmä
Elvi on suhtautunut vakavasti painonhallintaan ja saanut kauden parhaat tulokset. (yli 11 kg)
Senjoorat ryhmässä hän löysi oman roolinsa lavasteiden roudaajana ja on niin tärkeä henkilö siinä, että ilman häntä ei osata pakata peräkärryä. Hän on osallistunut 2 vuotta omaishoidettavien hoivaparkkiin vapaaehtoisena virikehenkilönä.
Ryhmässä hän on aktiivinen ja auttavainen.

AULI MÄKIMAA

Harrasteryhmät: pyörätuolitanssin pystytanssija, Senjoorat – ryhmä, pilates
Auli tuli mukaan elokuussa 2012 ensimmäiseen pyörätuolitanssileiriin ilmoittautumalla itse vapaaehtoiseksi pystytanssijaksi. Hän on toiminut ryhmässä koko ajan aktiivisesti. Hän leipoo suolapiirakat pt. ryhmän kahvitauolle. Yksityisesti hän on käyttänyt pyörätuolia apunaan käyttäviä ”normaaleissa” tansseissa Haaparannalla ja Kuivaniemessä ja monissa muissa tilaisuuksissa apuvälinemessuilla yms. Hän on kehittänyt pystytanssijan taitojaan käymällä Tampereella pt. tanssileirillä.
Ryhmässä vaatimaton ja auttavainen

Vuoden sähikäiset 2013

Tellervo ja Reino Nikula

Kilpatanssiseura Aidan kiertopalkinnon “SÄHIKÄISEN” saivat ahkerasta tanssinharrastuksesta toukokuussa 2013 Tellervo ja Reino Nikula.

Kuva oikealla: Hämärtyvässä toukokuun yössä Vojakkalan nuorisoseuran tansseissa voittajan on helppo hymyillä.