Uutiset


VUODEN SÄHIKÄINEN 2007 – 2017

Riitta Kivimäki

Riitta Kivimäki

SÄHIKÄINEN taisi tulla allekirjoittaneelle Tätien toiminnan kymmenvuotisjuhlassa koko toiminnan ajalta 2007 – 2017, koska Taimi Arvola puheessaan nosti esiin vanhojakin asioita.

Minulla on ollut ilo toimia Tanssii Tätien Kanssa ry:ssä kaikki nämä vuodet. Olen kokenut roolini palvelutehtäväksi, joka on mahdollistanut ihmisten osallistumisen. Olen pyrkinyt tiedottamaan asiat aktiivisesti jokaiselle, ollut mukana ryhmätansseissa ja innostanut erilaisiin toimintoihin. Meillä on ollut jokaisessa ryhmässä oma erityinen fiilis ja hauskanpito ja minulla on ollut mahdollisuus kokea kaikki nämä puheenjohtajan roolissani. Olemme saaneet kokemuksia ja elämyksiä monista monista esiintymisistä, matkoista, leireistä, kisoista ja ennen kaikkea tanssimisesta.

Olemme haastaneet itsemme monta kertaa rakentamalla puitteet Helmi & Heikki-kisoille ja käyttäneet paljon aikaa upean kulttuuritapahtuman järjestämiseksi torniolaisille. Kiireiset virka- ja liikemiehet sekä kaupungin päättäjät ovat antaneet aikaansa ja osallistuneet kanssamme näihin spektaakkeleihin. Siitä kiitos heille.

Kiitän vielä kaikesta siitä ”hiljaisesta työstä”, jota olemme Senjooritten kanssa tehneet laitoksissa monet vuodet. Silmämme ovat ”avautuneet” monessa asiassa, eivätkä omat vaivamme isoilta tunnu.

Haluan vielä erityisesti korostaa, että mottomme on ollut, että antaessaan saa, vaikka sitä ei ole ääneen kuulutettu.

Kiitos vielä kaikille ja omasta puolestani sanon, että olen terveempi ihminen kuin aloittaessani tanssin 10 vuotta sitten. Olen onnellinen, että uskalsin aloittaa ensimmäisen kisamme v. 2007, enkä tyytynyt katsomaan tanssia televisiosta.

3.4.2017 Riitta Kivimäki

 


Susuomi100omi 100 -juhlavuosi

Tanssii Tätien Kanssa kymmenvuotisohjelma ”Tangosta räppiin ja pyörätuolitanssiin” on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Lue lisää täältä ⇒

 

 


 VUODEN SÄHIKÄINEN SYKSY 2015 – KEVÄT 2016

Raija Pesonen

Raija Pesonen

Kilpatanssiseura Aidan lahjoittaman kiertopalkinnon “SÄHIKÄISEN” sai ahkerasta tanssinharrastuksesta Raija Pesonen. Tämän kertainen Sähikäisen saaja on kuin viini, joka vanhetessaan paranee. Hän on ollut mukana alusta lähtien eli maaliskuusta 2007, jolloin hän oli Tätien ensimmäisessä kilpailussa meikkaajana ja pääsi jopa siitä lehtijuttuun. Can can tanssin myötä hänen uransa urkeni ja hän on ollut upea tanssija, aina varma tapaus joka kilpailuun ja joka ryhmätanssiin. Notkeutta riittää vieläkin spagaattiin ja muihin koukeroihin ja jalka nousee kevyesti.

Raijan hyväntahtoisuus on ollut yksi arpajaisten selkäranka Tätien toiminnassa. Hän on lahjoittanut aina ylellisiä lahjoja ja meikannut meidät jokaiseen tapahtumaan.

Tätien onni oli Raijan eläkkeelle jäänti. Hänellä oli enemmän aikaa paneutua vapaaehtoiseen toimintaan. Niinpä hän on pätevöitynyt lavisohjaajaksi ja tanssittanut koko kauden torstairyhmäänsä. Lisäksi hän on paneutunut pystytanssijana pyörätuolitanssiin tehden leiri- ja kilpailumatkoja ja kaikki omin kustannuksin.

Raijaa voi luonnehtia sanalla pystyvä ja toimeen tarttuva Täti isolla Teellä.


Meri-Lapin Helmi ja Heikki 2016 Hannu Laurila ja Eila Toikka

Eila Toikka ja Hannu Laurila voittivat tämänvuotisen Tanssii tätien kanssa -kilpailun. He saivat siis Meri-Lapin Helmi ja Heikki -tittelit.

Lue lehtijuttu Pohjolan Sanomien verkkolehdestä täältä »

 

 

 

 

 

 

 


 

elama-ei-ole-pelkkaaElämä ei ole pelkkää jaloilla tanssimista

Torniossa, Tätien tanssikoulussa on ollut mahdollista harrastaa pyörätuolitanssia jo neljä vuotta. Pyörätuolitanssiryhmä sai alkunsa Tanssii Tätien Kanssa ry:lle myönnetyn RAY:n tuen avulla. Tuki auttoi alkuun, mutta paikallisten ohjaajien sitoutumisen ja kouluttautumisen myötä saimme lajin myös pysymään Torniossa.

Ohjaajien sitoutuneisuuden lisäksi osallistujien innostus, sekä pystytanssijoiden mukaan tuleminen ovat olleet avainasemassa pyörätuolitanssien jatkumisessa. Vaikka ryhmä on pysynyt tiiviinä, niin uusi harrastaja otetaan aina sydämellisesti vastaan.

Moni pyörätuolia käyttävä varmasti ajattelee, ettei hänestä ole tanssijaksi. Näiden vuosien aikana on kuitenkin käynyt selväksi, että jopa neliraajahalvaantunut pystyy nauttimaan tanssista.

Avoimin mielin ryhmän mukaan lähtemisen kautta alkanut harrastus on ollut yllättävän voimaannuttava kokemus. Itselle mieluisan musiikin kuuntelu on tutkitustikin terveyttä edistävää ja kun siihen lisätään liike, on vaikutus moninkertainen. Näin ollen pyörätuolitanssijoiden näkökulmasta tanssitunnit ovat olleet kokonaisvaltaisesti heidän hyvinvointia edistävää toimintaa.

Yhden harjoituksiin osallistujan pyörätuolitanssijan mielestä ”kolmen tunnin tanssisessio vastaa viikon kuntoutusta laitoksessa.”

Kaarina Jänkälä, pyörätuolitanssin ohjaukseen erikoistunut seuratanssinohjaaja on ”jäänyt koukkuun” pyörätuolitanssiin. Jänkälän ajatuksena on, että kaikki tanssilajit onnistuvat pyörätuolin kanssa.

Pyörätuolissa tanssiva pystyy ilmaisemaan itseään tanssillisin keinoin joskus jopa vahvemmin kuin pystytanssija. Tämä näkyy esiintyessä.

Pyörätuolitanssijat oppivat piilottamaan rajoitteensa niin, että katsoja keskittyy vammojen sijaan esityksen liikkeiden ja rytmikkyyden havainnointiin.

Tämän mahdollistaa näiden vuosien aikana Jänkälän ohjauksessa tapahtunut harjoittelu, joka on lisännyt tanssijoiden ylävartalon käyttöä ja parantanut pyörätuolin hallintaa.
Taidon lisääntyminen on luonnollisesti auttanut pyörätuolitanssijoita myös heidän arjessa.
Tanssii Tätien Kanssa ry haluaa hyvän ohjauksen ja hyvien puitteiden lisäksi tarjota koulussaan joukon vapaaehtoisia pystytanssijoita. Etsimme ja toivomme löytävämme lisää pystytanssijoita, jotta mahdollisimman moni pyörätuolia käyttävä saisi onnistuneita tanssikokemuksia.

Osa ryhmässä käyvistä pyörätuolitanssijoista on nuoria. Olisi varmasti heistäkin mukavaa tanssia nuorten kanssa, eikä vain Tätien. Koulussa ohjataan lajin saloihin, eikä se paljon poikkea ns. ”normaalista” paritanssista.

Pyörätuolitanssissa on mahdollista myös kilpailla kolmessa eri muodossa: singlessä, duossa ja combissa. Single tarkoittaa yksintanssia, duossa molemmat tanssijat ovat pyörätuolin käyttäjiä ja combissa toisen tanssijan tulee olla pystytanssija.
Tätien tanssikoulussa on toistaiseksi tanssittu etupäässä combitanssia. Simolainen Jenni Anttila on aloittanut duo -tanssin iiläisen parin kanssa.

Keväällä 2015 Suomi Open -kisojen tulokkaiden sarjaan silloisen parinsa kanssa osallistuminen antoi Anttilalle intoa harjoitteluun. Nyt tavoitteena on SM-kilpailut.
Vuoden 2016 vappuna Lohjalla järjestettävät kisat ovat siitäkin syystä mielenkiintoiset, että samalla parketilla, SM-kisojen lisäksi Lohjalla järjestetään myös lajin ensimmäiset kansainvälisesti avoimet kisat Suomessa. Myös combiparit Jouko Patokoski ja Sinikka Myllyoja sekä Mirva Jänesaro ja Raija Pesonen ovat lähdössä Lohjan kisoihin.

Riitta Kivimäki


 

posarijuttu-8122015

Kuva: Nina Susi

Pohjolan Sanomat 8.12.2015: Helmi ja Heikki -kilpailu: Uurastus ja yleisö palkitaan Ystävänpäivänä

Tuija Ahrikkala Torniosta ja Jukka Kärkkäinen Keminmaasta ovat yksi Helmi ja Heikki -tanssitapahtuman osallistujapareista.

Lue lehtijuttu Pohjolan Sanomien verkkolehdestä täältä »

 

 

 


 

VUODEN SÄHIKÄINEN 2014 SYKSY – 2015 KEVÄT

Ulla Viiri

PUHE ULLALLE 26.4.2015

Oli helppo valita vuoden 2015 SÄHIKÄINEN. Häntä voisi kutsua kahdeksan vuoden Sähikäiseksi. Häntä voi kuvailla vain positiivisin termein.

TTK:n kannalta:
Hän on eniten käyttänyt yhdistyksen harrasteryhmiä.
Hän on tasavertaisen tärkeä ihminen vetäjän kanssa yhdistyksessä ja tekemässään osuudessa ammattilainen isolla Aalla. Ilman hänen panostaan emme olisi tässä.
Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä oman työnsä ohella määrättömiä tunteja. Jos se rahaksi muutettaisiin, niin olisi iso lasku.
Hän on lahjoittanut yhdistykselle muutenkin avokätisesti.
Hänen persoonansa on hyvä mainos yhdistykselle.
Hän rakastaa tanssia ja tosiaankin harrastaa sitä.
Ryhmätansseissa hän erottuu antaumuksellaan

Henkilönä
Energinen kaikessa! Työmaalla hänen autonsa on auringonnousun aikaan ja usein viikonloppuisin.
Hän on voimaannuttava, kuunteleva, ei koskaan valita omia huolia, hän on ikuinen ilopilleri, joka saa kaikki hyvälle tuulelle. Hän on valloittava persoona, sosiaalinen ja naisellinen. Hänen kanssaan ja hänen jutuilleen saa nauraa sydämensä pohjasta. Hän todella osaa nauraa omille sattumuksilleen ja höpsötyksilleen.
Hän on ehdottoman luotettava
Hän on hyvin herkkä ja tunteellinen ja tippa tulee linssiin helposti.
Hän hoitaa ihmissuhteensa ja antaa aikaa niillekin. Hän osaa panna asiat tärkeysjärjestykseen! Tanssiminen on tärkeämpää kuin komeron siivous. Avioliiton hän on hoitanut ja pitää Tommin tyytyväisenä niin että hän tekee kotityöt ja asettaa ikkunanpesunkin omien harrastustensa edelle. (!)
Hänen monivuotinen hallituksessa mukanaolo päättyy, mutta hän hoitaa raha-asiat edelleen ja on mukana ideoimassa kaikkea silloin kun tarvitaan.


 

MERI – LAPPI OLI HYVIN EDUSTETTUNA JA VOITOKKAANA PYÖRÄTUOLITANSSIN  SM KISOISSA 15.3.2015 LOHJAN KISAKALLIOSSA

Suomi Open tulokkaat – sarjassa simolaiset Jouko Patokoski parinaan Sinikka Myllyoja tanssivat kultaa ja Jenni Anttila parinaan Raija Pesonen hopeaa omissa sarjoissaan.

Kisassa tanssittiin myös lavatanssi sarja. Myös siinä Jouko Patokoski – Sinikka Myllyoja tanssi kultaa ja Jenni Anttila – Raija Pesonen pronssia.

Tulokkaiden sarjassa tanssi kaikkiaan 6 paria. Tulokkaiden toisen sarjan voitti oululaispari Jyrki Vesikko ja Sari Mukkala, jotka osallistuivat elokuussa Torniossa Tanssii Tätien Kanssa järjestämälle pyörätuolitanssileirille.

Vasemmalla Jouko Patokoski – Sinikka Myllyoja, kisan viidestä tuomarista englantilainen Ray Bulpitt, Teija Kustula – Virpi Nieminen Jyväskylästä, Jenni Anttila – Raija Pesonen

Vasemmalla Jouko Patokoski – Sinikka Myllyoja, kisan viidestä tuomarista englantilainen Ray Bulpitt, Teija Kustula – Virpi Nieminen Jyväskylästä, Jenni Anttila – Raija Pesonen

Tule mukaan iloiseen meininkiin!

Liity Tanssii Tätien Kanssa yhdistykseen, tule tanssimaan tai tekemään vapaaehtoistyötä tanssin parissa!

Tanssii Tätien Kanssa ry on aikuisten naisten v. 2007 perustama yhdistys, jonka tavoite on ikääntyvien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen.

Yhdistyksellä on Torniossa oma Tätien tanssikoulu osoitteessa Viidankatu 25.

LUE LISÄÄ

Lehtijuttuja

Pohjolan Sanomat 1.2.14. Lue tästä
Pohjolan Sanomat 7.10.13. Lue tästä
Pohjolan Sanomat 14.10.13. Lue tästä